Saltar al contenido

LA PAH LLUITARÀ PER A GARANTIR EL DRET A L’HABITATGE A LA NOVA LLEI DE BALEARS

by en 21/04/2016

LOGO PAH CASITA borde gordo enana

 

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Menorca, després de tenir accés a l’esborrany de l’avantprojecte de llei de l’habitatge de les Illes Balears i de fer-ne una lectura reposada, considera aquesta llei molt poc ambiciosa. Considerem que no dóna resposta a l’emergència habitacional actual, fruit de l’especulació bancària, causada per una llei hipotecària injusta i una crisi econòmica que ha desposseït a una gran part de la població que es troba en risc d’exclusió social i habitacional.

Les propostes en matèria d’habitatge de la PAH han sigut moltes durant aquests anys, però es poden resumir en les 5 propostes que vam fer arribar a tots els partits abans de les últimes eleccions generals:  dació en pagament retroactiva, lloguers assequibles, moratòria de desnonaments, parc d’habitatge social i subministraments bàsics garantits.

Cal recordar que les entitats financeres  van fer un gran negoci a base de crèdits hipotecaris, la majoria d’ells per un valor inflat dels immobles, sense una anàlisi correcta sobre la capacitat de pagament dels deutors, en contractes plagats de clàusules abusives. Moltes d’aquestes entitats van ser rescatades amb diners públics i acumulen habitatges buits que no estan complint la seva funció social mentre les famílies no només han perdut la seva llar, sinó que arrosseguen encara un deute en molts casos inassumible. És per tant necessari, a banda de sancionar-les per mantenir buits aquests habitatges, establir mecanismes que les obliguin a cedir-ne l’ús per lloguer social a totes les persones en risc d’exclusió, donat que el parc d’habitatge públic és insuficient.

Aquest avantprojecte, tot i establir sancions als habitatges buits en mans de la banca, les seves immobiliàries o la SAREB (banc dolent), no aporta solucions per tal d’evitar els desnonaments. En el cas dels deutors hipotecaris, caldria establir mesures contra el sobreendeutament relacionat amb l’habitatge, per tal d’evitar en la mesura del possible les execucions hipotecàries.  Cal apostar per la dació i establir com obligatori el lloguer social com a mínim tres anys en el mateix habitatge per tal que ningú es quedi al carrer per manca de recursos econòmics.  En el casos de lloguer, establir lloguers socials quan els habitatges siguin propietat de la banca i en els casos de particulars, dotar partides per  ajudes econòmiques o bé garantir sempre un reallotjament en el cas de desnonament.  Ningú que no pugui pagar un habitatge ha de quedar-se al carrer. L’habitatge és un dret, no una mercaderia que es reguli des de la perspectiva del mercat o el consum.

Quan parlem de lloguer social ho fem entenent que un cop establerts quins són els criteris pels quals una família està en exclusió (en relació als seus ingressos o manca total d’ells), en cap cas la despesa en l’habitatge pot superar un 30% d’aquests, establint també un màxim en el cas d’ingressos insuficients i incloent-hi també els subministraments bàsics, dels quals no se’n parla en tota la llei. No hi ha habitatge digne ni adequat sense aigua, llum ni escalfor. Aquest 30% és el preu que ha d’assumir la banca i en cap cas l’Administració ha de compensar aquest import, el contrari seria fer el paper d’immobiliària de les entitats financeres, les quals farien negoci a costa dels col·lectius vulnerables i considerem que ja n’han fet i molt.

Pensem que hi ha precedents de lleis d’habitatge valentes i amb voluntat de solucionar el greu problema d’accés a l’habitatge, com l’andalusa, la navarra o la llei 24/2015 catalana. Les tres, per cert, amb recursos des del Govern central del Partit Popular al Tribunal Constitucional en un intent de salvar, un cop més, els interessos de les entitats financeres, així que esperem que el Govern de Balears finalment faci una llei a l’alçada. En cas contrari ens hi trobarà al davant, defensant com sempre hem fet el dret a l’habitatge.

 

From → General

Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: