Saltar al contenido

GRAN DECEPCIÓ PELS AFECTATS PER LA HIPOTECA A ES CASTELL

by en 30/04/2014

Dimarts passat el Ple de l’Ajuntament d’Es Castell va aprovar una modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l’Impost de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, l’impost popularment conegut com la Plusvàlua Municipal.

Ja fa temps que, des de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH), venim denunciant que les persones que no han pogut fer front al pagament de la seva hipoteca i finalment renuncien a la propietat del seu únic habitatge oferint-lo en pagament del deute al banc, han de pagar posteriorment la plusvàlua municipal a l’ajuntament. És a dir, les persones que aconsegueixen la dació en pagament, es veuen afectades doblement: per la pèrdua de l’habitatge i el gravamen municipal.

La PAH forma part de la Comissió de Desnonaments i Dret a l’Habitatge d’Es Castell, que ja fa un any i mig que està treballant i que, tot just fa un any, va presentar una Moció a l’ajuntament amb una sèrie de mesures per pal·liar els devastadors efectes d’una Llei Hipotecària injusta. Una de les mesures aprovades era l’exempció del pagament de l’IBI i la plusvàlua municipal a les persones desnonades o que aconsegueixen una dació en pagament.

La setmana passada se’ns va convocar a assistir al ple de dimarts, comunicant-nos que l’Ajuntament aprovaria una mesura per tal de no cobrar la plusvàlua a les persones afectades per la hipoteca. Fins i tot es va anunciar en premsa. A la fi, després de tant de temps les nostres demandes es realitzarien… Quina va ser la nostra sorpresa i decepció quam vam constatar que l’ordenança tan sols afecta a aquelles persones que entren en el Reial Decret Llei 6/2012, és a dir el conegut com a decret Guindos. No donarà cobertura a totes les persones afectades, però el més escandalós és que en aquest decret ja està previst que els casos que hi entrin, no pagaran la plusvàlua municipal.

Resumint, l’Ajuntament ens convoca a presenciar com es presenta una modificació on el que s’aprova es que compliran una qüestió que ja és d’obligat compliment. Que compliran la llei. Qualsevol persona que reuneix les condicions per entrar en aquest “Codi de bones pràctiques” i aconsegueix una dació en pagament està per llei exempta del pagament d’aquest impost. Des de 2012.

Ha sigut per nosaltres una gran decepció. Esperàvem mesures més àmplies, audaces i compromeses amb les persones afectades. Malauradament, cada cop n’hi ha més que s’apropen a les nostres assemblees, on col·lectivament ens assessorem i lluitem pel dret efectiu a l’habitatge. Esperem que la majoria acabi solucionant el seu cas i per això treballem. Això sí, demanem a les nostres administracions que també facin la seva feina i siguin valentes. Ens quedem amb les paraules del batle dient que aquesta modificació es pot ampliar per donar cabuda a les nostres demandes. I en farem un seguiment. Ja hi ha ajuntaments que han trobat solucions per tal que les persones afectades no hagin de pagar aquest impost, així que és una qüestió de voluntat. Perquè si volen, SÍ SE PUEDE!

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca – Menorca

Anuncios

From → General, legislación

Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: