Skip to content

Prensa: Amnistía Internacional. Llibertat de manifestació pacífica

by en 25/04/2013

Amnistia Internacional lamenta i considera greus les declaracions que diverses autoritats i alguns membres del Partit Popular estan realitzant contra les protestes pacífiques protagonitzades en la seva majoria per membres i simpatitzants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).Per això, l’organització s’ha adreçat a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, per demanar-li, primer, que no s’admetin els atacs contra tot un col·lectiu que reivindica els seus drets i que es reconegui la legitimitat de les seves reivindicacions, i segon, que no es restringeixi el dret de llibertat d’expressió i manifestació pacífica.Amnistia Internacional està preocupada per l’intent d’estigmatització a tot un col·lectiu amb acusacions genèriques de “pertànyer a organitzacions filoetarres”, “utilitzar pràctiques nazis”, i fins i tot que es demanin “mesures contundents per part de les forces de seguretat de l’Estat”, amb el propòsit de deslegitimar unes reivindicacions, que, per descomptat, són legítimes.

Amnistia Internacional li recorda al Govern espanyol que el dret internacional dels drets humans no permet, i molts menys estableix, la restricció a la llibertat d’expressió, simplement perquè altres persones ho troben ofensiu o perquè les autoritats diuen que constitueix un risc per a l’ordre públic. Tant la jurisprudència internacional com el propi Tribunal Constitucional han reiterat que els responsables polítics han d’acceptar les crítiques, encara que siguin ingrates, molestes o incòmodes.

Per Amnistia Internacional seria desproporcionat prohibir el dret de manifestació, fins i tot encara que es realitzi prop dels domicilis privats del les persones als quals volen transmetre el seu missatge, crítica o protesta.

Tant les Directrius sobre Llibertat de Reunió de l’OSCE com la Comissió Europea per a la Democràcia del Consell d’Europa entenen que una “manifestació pacífica” pot incloure conductes que incomodin, dificultin, impedeixin o obstrueixin temporalment activitats de tercers, i fins i tot que arribin a ser hostils. El Tribunal Europeu també té sentències en aquesta mateixa línia.

Aquestes directrius reconeixen que les autoritats poden imposar límits relatius al “temps, el lloc i la manera”, sempre que aquestes restriccions no siguin posades a priori, s’ajustin a estricta necessitat i proporcionalitat, i no buidin de contingut la motivació o l’objectiu de la protesta.

Amnistia Internacional ha demanat a la vicepresidenta de Govern espanyol, en la seva responsabilitat de coordinadora i portaveu de l’Executiu, que:

* No admeti declaracions estigmatitzadores per part d’autoritats de l’Estat i membres del PP contra tot un col·lectiu que reivindica els seus drets.

* No permeti mesures restrictives contra el dret de manifestació pacífica, aclarint la veracitat de l’ordre del Ministeri de l’Interior de no permetre concentracions a menys de 300 metres del lloc de residència dels polítics de manera generalitzada. En cas que aquesta ordre s’hagi produït, la mesura seria desproporcionada.

* Prengui accions efectives perquè mesures administratives o sancionadores, com l’aplicació de multes, no repercuteixin en el dret a participar en manifestacions pacífiques.

Amnistia Internacional
Menorca

Anuncios
Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: