Saltar al contenido

Prensa: Desnonaments. Per què no?

by en 09/04/2013

Es Diari Menorca | 9-abr-2013

El passat dia 25 de març el grup socialista vàrem presentar una proposta d’acord per ser aprovada pel plenari per declarar el nostre municipi lliure de desnonaments.

La pèrdua de l’habitatge on desenvolupes o pretens desenvolupar el teu projecte de vida és un dels fets més tristos i dolorosos que com a persona pots viure, no és únicament perdre un bé material sinó que implica també perdre part de la teva dignitat.

El dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat està recollit a l’article 47, títol I de la nostra Constitució a on també es diu que els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret.

La crisi que patim des de fa ja molt de temps ha ocasionat que moltes persones i famílies senceres hagin hagut de sortir de casa seva per no poder fer front econòmicament al seu lloguer o a la seva hipoteca. En aquest darrer cas en concret li han d’afegir el fet que per llei segueixen, en molts casos, mantenint el deute i es converteix així en una condemna financera de per vida implicant una situació econòmica insostenible mentre, paral·lelament, les entitats bancàries segueixen mantenint la seva posició de força en l’execució hipotecària.

Davant aquesta complicada situació la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va presentar una Iniciativa Legislativa Popular avalada amb 1.402.854 signatures acreditades amb la finalitat de què el Congrés aprovés una llei que limiti els desnonaments i promocioni l’entrega de l’habitatge per cancel·lar la hipoteca. La mateixa va ser presa en consideració per part del Congrés amb tot el suport dels grups polítics.

A tot això li hem d’afegir la recent sentencia del Tribunal de Justícia Europeu que qüestiona la legalitat dels desnonaments espanyols ja que considera que moltes de les clàusules imposades pels bancs són totalment abusives i, com a tal, causen indefensió a les persones afectades.

En relació al que ens pertoca més directament considerem que els Ajuntaments, com a administracions més properes a la ciutadania, no poden quedar passius i al marge d’aquesta injustícia social que és provocada per la falta de mecanismes legals eficaços per part de l’Estat per resoldre aquesta situació i a la vegada per la pràctica abusiva de les entitats bancàries.

Per aquest motiu des del Grup Socialista pensem i creiem que essent conscients dels errors comesos i que ens han posicionat al lloc que ocupem d’oposició, ara, quan segons l’estadística del Consell General del Poder Judicial a l’any 2012 els jutjats de 1a Instància han acordat 101.034 desnonaments, és el moment de tornar-nos a posicionar de manera ferma al costat de les persones. Reconeixem la mancança de recursos per aturar aquesta situació en aquest moment, però creiem que fins que no trobem aquelles accions que ens portin a donar una solució definitiva al problema, hauríem de ser capaços d’estar al costat d’aquelles persones necessitades adquirint la voluntat ferma de fer ús dels mecanismes que tinguem a la nostra disposició.

Sabem que l’Ajuntament no té competències directes per a resoldre aquesta situació, però sí tenim clar que amb voluntat hi pot haver mecanismes. Com a administració pública que gestiona uns 30 M € de pressupost pot negociar i fer valer el seu pes per tal que cap entitat financera del municipi executi cap desnonament, al menys en el temps en què es tramita la nova llei, amb mesures de pressió amb una possible retirada dels dipòsits.

Creiem també que l’Ajuntament hauria de fer ús també de la seva força per pressionar als bancs perquè incloguin més habitatges dins el Fons Social d’habitatges per possibles situacions de drama social. El passat dia 13 vam poder veure en premsa que a l’illa els bancs oferien únicament 6 habitatges de les 5.890 del Fons Social per a famílies desnonades; a Maó concretament només hi havia 2 habitatges oferts.

Vàrem proposar també estudiar la possibilitat d’exempció del pagament de l’impost de Plusvàlua per aquelles persones afectades que pateixin la pèrdua del seu habitatge en subhasta i per aquelles que aconsegueixin la dació de la vivenda en pagament del deute.
Des del Grup Socialista creiem que alternatives n’hi ha, però el què és imprescindible per tenir-les i fer ús d’elles és la nostra voluntat de que així sigui.

Per tot això, la nostra proposta era que l’Ajuntament de Maó es posicionés de forma clara i contundent contra aquesta xacra social i adoptés la voluntat de fer ús dels mecanismes dels que pogués disposar per lluitar contra els desnonaments i així declarar el nostre municipi LLIURE DE DESNONAMENTS i a la vegada instar al Govern Central que faci una moratòria de tots els desnonaments que venguin de clàusules abusives, per aturar-los fins que no es modifiqui la llei.

A tot això l’equip de Govern va votar en contra afirmant que era una proposta buida de contingut, mentre la senyora batllessa va fer la proposta de crear una oficina hipotecària a cada Ajuntament amb convenis de l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats per evitar desnonaments.

A pesar de la decepció que ens causa que l’equip de Govern no votés a favor de la nostra proposta pel què implica, ens satisfà el fet de que la presentació i defensa de la mateixa servís per conèixer UNA proposta de l’equip de Govern en boca de la batllessa. Aquesta proposta ens va semblar positiva i així ho vam fer saber, però pensem que en cap cas pot ser una acció solitària sinó que ha de venir complementada amb un conjunt d’altres accions.

Maria Membrive
Regidora Grup Socialista
a l’Ajuntament
Maó

Enlace a la noticia original

Anuncios
Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: